22 januari 2009

rökta sojafiléer med hasselbackspotatis och currysås





Ingredienser:
Sås:
1 pkt havregrädde
1klick margarin
lite vetemjöl
1 grönsaksbuljongtärning
curry
salt + vitpeppar


Hasselbackspotatis:
önskat antal potatisar
50g margarin
ströbröd
salt


Filéerna:
Önskat antal sojafiléer(finns att köpa på hälsokostbutiker)
4-5tsk liquid smoke
2 grönsaksbuljongtärningar
1dl vetemjöl
3/4dl ströbröd
några droppar citron
salt
svartpeppar
rapsolja


Tillbehör:
citronskivor
broccoli



Tillagning:
Hasselbackspotatis:
Skala önskat antal potatisar och lägg i vatten eftersom till du skalat klart. Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnsfast form, smält margarinet i en liten gryta.
Skiva potatisen(men inte helt igenom), går bra om du lägger en liten skärbräda på en stor och låter potatisen ligga på den stora mot kanten på den lilla så kniven inte går igenom. När alla potatisar är uppskurna lägg dem i formen och pensla över margarin, gärna så det ligger lite i bottnen också.
Pensla sedan då och då under 45minuter(ca var 10-15minut). När det återstår 15minuter, pensla en sista gång, strö över salt och sedan ströbröd. Låt vara i till potatisen är genommjuk.

Rökta panerade sojafiléer:
Koka upp vatten tillsammans med liquid smoke och buljongen i en lagom stor gryta för att rymma önskat antal sojafiléer.
Lägg i filéerna i de kokande vattnet och låt koka i 15minuter(står 10minuter på förpackning men för mjukare konstistens, låt koka 15). Låt dem rinna av eller pressa ur vattnet ur dem.
Blanda vetemjöl, ströbröd, och några droppar citron, smaka av med salt och svartpeppar.
När filéerna torkat lite, rulla dem i paneringen och lägg åt sidan.
Värm upp en panna med olja på medelstark värme och lägg i filéerna, stek först på ena sidan till de fått en fin färg och sedan nästa(tänk på att inte steka en sida två gånger).
Lägg på fat och omge med citron och uppkokt broccoli(koktid färsk: ca10min).

Currysås:
Smält en rejäl klick med margarin i en liten gryta, tillsätt önskad mängd curry och fräs en kort stund. Tillsätt sedan lite vetemjöl och vispa runt.
Rör ner nästan ett helt paket havregrädde + en buljongtärning och koka upp.
Smaka av med salt+vitpeppar och eventuellt mer curry.


servera med broccoli och droppa färsk citron över filéerna vid servering

1 kommentar:

Annika sa...

Låter verkligen gott och ser gott ut, du kan verkligen lägga upp det så man blir sugen, det är jättelänge sen jag gjorde hasselbackspotatis eller vad det nu heter...

Kram