04 december 2008

trots och mardrömmar

Trots ligger på tio i topp listan hos Tuvalie nu. Trots i form av bus, trots i form av skrik, trots i form av gråt, trots i form av vägran, trots i form av prövningar..trots..
Men det är bara att andas, bara att se, bara att finnas och låta det gå förbi.
Jag ska köpa en bok som jag för tillfället inte minns vad den heter som handlar om trots.

Inte hur man ska motverka det utan hur man skall förstå det. För finnas där kommer det, som en naturlig del av livets utveckling i större eller mindre grad i olika perioder.
Men ibland släpper orken och tålamodet, man ryter och man plockar upp den lilla 15kilos klumpen och går iväg, stänger dörren.
Men det är det jag tänkt på, det är det jag tänkt försöka motverka. Såklart att man får ha sina dagar där orken faller, precis som Tuvalie får det. Men inte i samma grad som henne. Och jag måste lära mig att genom stress inte bygga upp en lägre toleransnivå än vad jag normalt har. Jag ska lära mig andas igenom det, för jag tror verkligen att med lugn kommer lugn. En lugn mamma ger kanske iofs inte ett lugnt barn, men lugnare, det tror jag. Omän det kanske är svårt att se igenom mellan alla gråt och skrik och utbrott.
Men jag ska verkligen försöka. Omän det nu inte är varje dag jag tappar tålamodet så har det hänt vid tillfällen man inte borde. När det faktiskt inte vart så farligt, när ett barn faktiskt inte kan sova om man faktiskt inte känner sig nog trött. Så..

notis till mig själv: med lugn kommer lugn, andas.

Mardrömmar har också börjat komma för Tuvalie. Jag antar att hon växer. Två nätter i rad har hon ropat "nej, gör inte så!" "nej, jag vill inte det!", eller liknande. I förrgår räddade jag henne i drömmen "åhh, tack tack mamma". Så där satt jag kvar och kunde inte slita mig, jag kunde ju inte lämna mitt lilla barn när jag precis räddat henne.

Andas.

3 kommentarer:

matilda sa...

lilla tuvalie:)

Axel sa...

Hej! Kul att höra av dig.. ni verkar ju ha det himla bra om än dottern inte alltid lyder! Det är också riktigt kul att se! Måste säga att jag är väldigt imponerad över att ni är föräldrar och verkligen tycks gå in för det på ett så himla moget och bra vis.. Lycka till! Enjoy life.

milla sa...

Hej Axel! Vad glad jag blir över din kommentar. Vi har det faktiskt väldigt bra också, familjelivet är fantastiskt. Och ja, omän dottern inte alltid lyder och man ibland är redo att packa henne i en resväska och skicka iväg henne, men det hör till. Mår du bra? Är piteå fortfarande staden du pysslar runt i? Hoppas allt är bra och att du får en fin dag. Många kramar.